Posilňovač prstov

Pri liečení stavov zahŕňajúcich rehabilitáciu ruky alebo zápästia vám môže váš fyzikálny terapeut alebo ošetrujúci lekár odporučiť použitie stláčacej loptičky. Stláčacie loptičky používa mnoho ľudí aj pri odbúravaní každodenného stresu. Uvedené produkty nájdete aj v ponuke na našom e-shope.

 

Čo je posilňovacia stláčacia loptička? Stláčacia loptička, známa aj ako antistresová loptička alebo cvičebná loptička, je mäkký okrúhly predmet (nie je to vždy guľa), ktorý môžete ľahko stlačiť v ruke. Stláčacia loptička sa po stlačení rýchlo roztiahne do pôvodnej veľkosti a tvaru. Niektoré stláčacie loptičky sú vyrobené z pevnej peny, zatiaľ čo iné sú zložené z tvárneho gélu alebo peny. Môžu mať rôzny tvar : guľovité, vajcovité alebo hviezdicovité. Sú tiež dostupné v rôznych úrovniach hustoty materiálu (odporu) a mnohé z nich majú jamkovitú textúru na zlepšenie priľnavosti.

 

Cvičenie na posilňovanie rúk s terapeutickou loptičkou predstavuje cenovo dostupné a efektívne cvičenie na posilňovanie prstov a rúk. Rôzne druhy loptičiek sú obľúbeným a cenovo dostupným nástrojom fyzikálnej terapie. Zvyčajne sú dodávané v rôznych stupňoch odporu. Odpor pomáha budovať silu v ruke tým, že kladie požiadavky na vaše svaly, čo napomáha pri raste svalovej hmoty. Ak sa chcete zamerať na koordináciu a obratnosť rúk, použite mäkkú loptu. Ak sa zameriavate na posilňovanie rúk alebo prstov, použite loptu s väčšou obťažnosťou pri stláčaní.

 

Výhody :

 

Stláčacie loptičky možno použiť v širokej škále použitia : od cieleného cvičenia až po všeobecnú relaxáciu. Jednoduchý akt stláčania lopty slúži na jemné precvičenie svalov rúk a zápästia. Umožňuje vám vybudovať silu a flexibilitu úchopu bez toho, aby došlo k ďalšiemu preťaženiu ochabnutých svalov. Toto môže byť veľmi prospešné pre ľudí s chronickými ochoreniami ako je artritída a syndróm karpálneho tunela a pre tých, ktorí sa zotavujú z akútnych zranení.

 

Ľudia, ktorí celý deň v práci používajú klávesnice alebo nejaké ručné zariadenia  sa môžu vyhnúť opakovaným stresovým zraneniam tým, že budú robiť časté prestávky a cvičiť s loptou. Keďže ruky a mozog sú úzko prepojené, stláčacie loptičky môžu tiež stimulovať časti mozgu a aktivovať endorfíny, ktoré zmierňujú stres a úzkosť.

 

Ako používať stláčaciu loptičku :

UKÁŽKY MOŽNOSTÍ CVIČENIA SO STLÁČACOU LOPTIČKOU

UKÁŽKY MOŽNOSTÍ CVIČENIA SO STLÁČACOU LOPTIČKOU

 

Loptičku môžete jednoducho stláčať počas dňa, aby ste sa rýchlo uvoľnili od stresu alebo môžete s loptou vykonávať cielené cvičenia na zlepšenie sily a flexibility v rukách a zápästiach. Váš fyzikálny terapeut môže navrhnúť jednu alebo viac špecifických cvičení v závislosti od vašich terapeutických potrieb. Jednou z týchto techník je rolovanie na stole, pri ktorom sa stláčacia loptička položí na dosku stola a váľa sa pod dlaňou. Ak chcete precvičiť prsty jednotlivo, môžete stláčaciu loptičku zovrieť medzi palec a prst. Môžete tiež stlačiť stláčaciu loptičku medzi dlaňami, aby ste precvičili ruky aj zápästia naraz. Bez ohľadu na to, akú cvičebnú metódu cvičíte, nezabudnite dať rukám dostatok času na odpočinok a zotavenie. Ak vám stláčacia loptička spôsobuje bolesť alebo únavu, prestaňte ju používať a poraďte sa so svojím fyzikálnym terapeutom alebo ošetrujúcim lekárom.